Należałoby skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film